Kuvat, musiikki ja elokuvat opiskelussa ja opetuksessa
Kenen kuvia voin käyttää? Miten merkitsen lähteen? Kuinka käytän elokuvia ja musiikkia opetuksessa?
Kuvien käyttäminen opiskelutöissä ja opetuksessa
- Juliste kuvien julkaisemisesta - Mediataitoviikko/Common Sense Media
- 10 ohjetta ympäristöään kuvaavalle - opettajantekijänoikeus.fi
- Katso video kuvien käytöstä
- Käytännön opas valokuvaajan tekijänoikeudesta - Finnfoton ja Journalistiliiton laatima tekijänoikeusopas
Kuvapankkeja
Tarkista aina kuvan käyttöoikeus kuvan tiedoista!
- Pixabay
- Morguefile.com
- Stocksnap.io
- Pexels.com
- Visualhunt.com - myös väriin perustuva haku. Tarkista kuvan käyttöoikeus kuvan tiedoista.
- UVic
- Creative Commons - haku - hae vapaasti käytettäviä kuvia eri sivuilta
- Googlen kuvahaku - määritä käyttöoikeudet
- Flickr: Creative Commons
- Wikimedia Commons - Miljoonien käytettävien tiedostojen, jota kuka tahansa voi laajentaa. Tarkista tiedostokohtaiset käyttöehdot.
- Finna - voit myös rajata kuvahakua käyttötarkoituksen mukaan!
- Museovirasto Finnassa. Yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina vapaasti käytettävänä.
- Kuvia Suomesta
Musiikin ja äänien käyttäminen opetuksessa
Tampereen kaupungilla on sopimus Gramexin kanssa, lisätietoja Areenassa ja Taskussa. Äänitteiltä ja musiikkivideoita saa julkisesti esittää taustamusiikkina oppilaitoksen tiloissa (ei kaupalliset tapahtumat).
- Bensound - tekijänoikeusvapaata musiikkia. Tarkista käyttöoikeuden ehdot.
- Jamendo - CC-merkittyä musiikkia (muista tarkistaa CC-lisenssin käyttöoikeudet)
- Papunetin äänimateriaalia - "Papunetin äänipankin materiaaleja voi käyttää vapaasti kuntoutuksessa ja opetuksessa. Äänien kopiointi kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty." lähde: Papunet.net
- Freesound - YleArkisto - Yleisradion äänitehosteita saa käyttää vapaasti, kun lähteeksi mainitaan Yle (julkaistuCreative Commons Nimeä -lisenssillä (CC-BY)
Vinkkejä linkkaamiseen
- Urly.fi - lyhennä pitkä URL-osoite lyhyeksi linkiksi
- Lähdemerkintäohjeet ja tietoa CC-lisensseistä löydät TOKIn Lähdekritiikki ja tekijänoikeus -sivulta
Elokuvien ja dokumenttien käyttäminen opetuksessa
Tarkista aina elokuvan, videon tai dokumentin käyttöoikeudet. Lisätietoja eri palveluiden käytöstä saat tokikirjasto@tampere.fi tai ottamalla suoraan yhteyttä omaan kirjastoosi.
- APFI ry - Tredulla on sopimus APFI ry:n kanssa kotimaisten elokuvien opetuskäytössä 30 opiskelijalle kerrallaan. Luvan piirissä olevia elokuvia saa esittää vapaasti ilman raportointia ja esitysmääriin liittyviä rajoitteita vuoden 2023 ajan.
- Elonet - Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu. Elokuvia saa esittää vapaasti ei-kaupallisissa tarkoituksissa, ellei toisin mainita, katso Elonetin käyttöoikeudet.
- Koulukino Suoratoisto - kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia koulujen käyttöön. Katso lista elokuvista ja niiden lyhyet kuvaukset: osaan elokuvista liittyy myös oppimateriaaleja. Tredun opettajat voivat käyttää elokuvia opetuksessaan rekisteröidyttyään palveluun. Elokuvan esitysoikeus on voimassa yhden opettajan oppilaille viikon ajan ostohetkestä eteenpäin - kuitenkin niin, että katsojien lukumäärä yhteensä on alle 100. Lisää ohjeita Koulukinon sivuilla. Ota yhteyttä kirjastoon tarkistaaksesi esittämisoikeuden.
TV-ohjelmien opetustallennuslupa
Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta, lähettäjäyrityksiltä ja elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta APFI ry:lta luvat tv-ohjelmien esittämiseen ja tallentamiseen opetuskäyttöön. Lue lisää luvasta ja katso mitä lupa kattaa.
Netflixin käyttäminen opetuksessa
Osa Netflixin alkuperäistuotantoa olevista opetusdokumenteista on käytettävissä kertaluonteisesti opetustilanteissa, katso lisätietoa ja ohjeet Netflixin omilta sivuilta.
Huomioithan, että Netflixiin ei ole saatavilla yhteistunnusta, vaan opettajan on käytettävä omaa tunnustaan. Lupa opetustilanteissa tapahtuvaan käyttöön pitää tarkistaa ko. elokuvan tai dokumentin kuvauksesta.
- Esitysluvan sisältävän aineiston kuvauksessa on teksti GRANT OF PERMISSION FOR EDUCATIONAL SCREENINGS
- Valitettavasti palvelusta ei voi hakea esitysluvan perusteella. Yksi listaus esitysluvan sisältävistä elokuvista ja dokumenteista löytyy Indianan yliopiston sivulta.