Kuvat, musiikki ja elokuvat opiskelussa ja opetuksessa

Kuvat, musiikki ja elokuvat opiskelussa ja opetuksessa

Kenen kuvia voin käyttää? Miten merkitsen lähteen? Elokuvien ja musiikin käyttö opetuksessa

Kuvien käyttäminen opiskelutöissä ja opetuksessa

Ohjeita kuvien julkaisemisesta ja käytöstä:

Kuvapankkeja:

Tarkista aina kuvan käyttöoikeus kuvan tiedoista!

Musiikin ja äänien käyttäminen opetuksessa

Tampereen kaupungilla on sopimus Gramexin kanssa, lisätietoja Areenassa ja Taskussa. Äänitteiltä ja musiikkivideoita saa julkisesti esittää taustamusiikkina oppilaitoksen tiloissa (ei kaupalliset tapahtumat).

Äänipankkeja ja tekijänoikeusvapaata musiikkia:

  • Bensound - tekijänoikeusvapaata musiikkia. Tarkista käyttöoikeuden ehdot.
  • Jamendo - CC-merkittyä musiikkia (muista tarkistaa CC-lisenssin käyttöoikeudet)
  • Papunetin äänimateriaalia - "Papunetin äänipankin materiaaleja voi käyttää vapaasti kuntoutuksessa ja opetuksessa. Äänien kopiointi kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty." lähde: Papunet.net
  • Freesound - YleArkisto - Yleisradion äänitehosteita saa käyttää vapaasti, kun lähteeksi mainitaan Yle (julkaistuCreative Commons Nimeä -lisenssillä (CC-BY)

Vinkkejä linkkaamiseen

Elokuvien ja dokumenttien käyttäminen opetuksessa

Tarkista aina elokuvan, videon tai dokumentin käyttöoikeudet.

Kotimaisten elokuvien käyttö opetuksessa:

  • APFI ry - Tredulla on sopimus APFI ry:n kanssa kotimaisten elokuvien opetuskäytössä 28 opiskelijalle kerrallaan. Täytä käyttöilmoitus elokuvan katsomisen jälkeen. 
  • Elonet - Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu. Elokuvia saa esittää vapaasti ei-kaupallisissa tarkoituksissa, ellei toisin mainita, katso Elonetin käyttöoikeudet.
  • Koulukino Suoratoisto - kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia koulujen käyttöön. Tredun opettajat voivat käyttää elokuvia opetuksessaan rekisteröidyttyään palveluun. Palvelussa on lista elokuvista ja niiden lyhyet kuvaukset: osaan elokuvista liittyy myös oppimateriaaleja. Elokuvan esitysoikeus on voimassa yhden opettajan oppilaille viikon ajan ostohetkestä eteenpäin - kuitenkin niin, että katsojien lukumäärä yhteensä on alle 100. Lisää ohjeita Koulukinon sivuilla ja lisätietoja kirjastosta.

TV-ohjelmien opetustallennuslupa:

  • Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta, lähettäjäyrityksiltä ja elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta APFI ry:lta luvat tv-ohjelmien esittämiseen ja tallentamiseen opetuskäyttöön. Lue lisää luvasta ja katso mitä lupa kattaa.

Netflixin käyttäminen opetuksessa:

  • Osa Netflixin alkuperäistuotantoa olevista opetusdokumenteista on käytettävissä kertaluonteisesti opetustilanteissa, katso lisätietoa Netflixin omilta sivuilta. Huomioithan, että Netflixiin ei ole saatavilla yhteistunnusta, vaan opettajan on käytettävä omaa tunnustaan.

 

 

Haku

Kielivalinta