Historia Historia

Yleinen historia

• BBC - History - Teemoina mm. antiikin ajan historia, keskeiset historialliset henkilöt sekä toisen maailmansodan ja perheen historia.
  • Human origin initiative - Smithsonian instituutti. Tietoa Homo sapiensin ja sen lähisukulaisten kehityksestä, elintavoista sekä arkeologisesta tutkimuksesta.
  • History & Archeology - Smithsonian instituutti. Artikkeleita historiaan liittyvistä teemoista. Painopiste USA:ssa.
  • History World - Maailmanhistoria tarinoina ja aikajanoina.
  • History -lehti. Englanninkielisen lehden sivuilla on runsaasti artikkeleja ym. materiaalia monista historian teemoista.

Suomen historia

• Suomi 100 vuotta - Suomen itsenäisyyden tekijät ja vaiheet
  • Kaupunkikohtaiset historiikit löytyvät kaupunkien kotisivuilta. Esim. Tampereen historia
  • Koskesta voimaa - Tampereen historiaa.
  • Akseli - Pirkanmaan teollisuushistoria
  • Eilisvisio - Suomalaisen kodin ja arjen historiaa 1900-luvun alusta Ylen avoimen yliopiston ohjelmasarjassa.
  • Karjalan koko kuva - Pohjois-Karjalan museon tuottaman sivusto Karjalan historiasta ja sen asukkaista.
  • Itsenäistymisen vuodet - Tampereen yliopiston sivusto Suomen itsenäistymisen vuosista 1917 ja 1918.
  • Finnica - Suomen historiaa. Aiheina mm. yleinen historia, kulttuurin ja perinteiden historia, sekä luonto ja terveys.
  • Suomen esihistoria - Museoviraston pieni tietopaketti Suomen esihistoriaan.
  • Kirjava keskiaika - Kirjaimien ja kirjojen historiaa Suomessa keskiajalla. Sivuilla on digitoituja esineitä, artikkeleita ja pelejä.
  • Viikinkiaika ja Keskiaika - Suomen ja muiden pohjoismaiden historiaa. Tekijänä innokas historiaharrastaja.
  • Kulttuuriympäristömme.fi - Tietoa rakentamisen historiasta Suomessa

Lähihistoria

Yhteiskuntaoppi Yhteiskuntaoppi

• Suomi.fi - Julkishallinnon ja järjestöjen verkkopalvelut ja oppaat yhdessä portaalissa.
  • Eduskunta - Tietoa toiminnasta, päätöksistä ja kansanedustajista.
  • Suomen pankki - Tietoa ja uutisia Suomen ja maailman taloudesta sekä hyviä linkkejä alan sivuille.
  • Finlex - Suomen laki.
  • Ulkoasiainministeriö - Perustietoa ja uutisia mm. maailman valtioista, kansainvälisistä sopimuksista, kehityspolitiikasta ja ihmisoikeuksista.
  • Kansan muisti - Tietoa kansanedustajien puheista ja toiminnasta. Sivusto on eduskunnan virallisia sivuja helpompi käyttää.
  • Kansalaisneuvonta - ohjaa oikeaan julkiseen palveluun

Linkkivinkki Linkkivinkki

Tiellä sananvapauteen - Suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja

Ajantasaista, tutkittua tietoa suomalaisesta lainsäädännöstä, sensuurista ja sananvapauden tilasta 1900-luvun alusta nykypäivään saakka. Sivusto on helppokäyttöinen, informatiivinen ja näyttävä. Tiellä sananvapauteen -sivusto sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2017.

Historiaa kuvina Historiaa kuvina

YLE Areena - katsele ja kuuntele YLEn ohjelmia

YLE Elävä arkisto

SA-kuvagalleria
Suomen puolustusvoimien ottamia kuvia sotavuosilta 1939-1945.

Europeana
EU:n jäsenvaltioiden museoiden ja arkistojen aineistot digitalisoituna. Osa kuvista vapaasti käytettäviä.

Life -lehden arkisto
Life-lehden kuva-arkistosta löytyy valokuvia 1750-luvulta lähtien. Samat kuvat löytyvät myös googlen kuvahaun kautta, kun lisäät hakusanasi perään source:life. Englanninkielinen.